Kapornaky Gyula: Szalafő

"Faboronás régi házak
múló idővel csatáznak.
Szél cibálja zsúp fedelük,
míg az idő száll felettük.
Ez a falu hét szerből állt,
és föléjük sok bagoly szállt.
Huhogtak mint, vad sárkányok,
űzték őket a sámánok.
Itt kötik az öblös vékát,
benn tartják az édes tésztát,
"kópicok" is itt készülnek,
télen "kástuban" csücsülnek,
tele vannak apró maggal:
kölessel és hajdinával.
Itt ered a "Szala" -patak,
dombhajlatán lassan halad,
kicsi csermely, nincs benne kő,
Zalában már folyóvá nő.
Két szerből egy kútra jártak:
estefelé fiúk, lányok,
csókolóztak, ölelkeztek, -
itt születtek hű szerelmek!"

Támogatóink

Vörös Netti az Őrség dalos madara

Szalafő akkor és most

Falusi turizmus

Régiségek bemutatása a Jakosa portán

A falusi vendégfogadásnak az Őrségben nagyobb múltja van, mint gondolnánk: Rábagyarmat a két világháború között pesti családok kedvelt üdülőhelye, de Őriszentpéternek is már 400-500 nyaralója volt az 1930-as években.

A 70-es évektől, „Az Őrség panasza” megjelenése után egyre többen kívánták látni e vidéket. Néhányan egy életre ide kötődtek azzal, hogy házat, házhelyet vásároltak, és szezonálisan vagy állandó lakosként őrségivé váltak. Ők és baráti körük indították el a falusi turizmust, aztán lassan a szalafőiek közül is egyre többen kezdtek vele foglalkozni.

Szövésbemutató

Ma a telkek csaknem felét betelepültek, „gyütt-mentek” birtokolják. A betelepülők legtöbbje (53 porta) csak szezonális lakik a birtokán: tehát a falunak szinte a fele „szellemfalu”. Felsőszeren, Pityerszeren és Gyöngyösszeren több a betelepülők által birtokolt porta, mint a tősgyökeres szalafői.

A falusi turizmussal foglalkozók rendre nemcsak egyszerű és olcsó falusi szállást kínálnak, hanem helyi ételektől, olajütésen, régi tárgyak bemutatásán vagy éppen a kerékpárkölcsönzésen át, a házi sajtokon keresztül sokrétű az ajánlatuk. Az évente szervezett őrségi idegenforgalmi programok, a Hétrétország és a Tökfesztivál rendezvényeinek mindenkor fontos állomása Szalafő, de látogatottsága a Pityerszeri Népi Műemlékegyüttes hírnevének is köszönhető.